Sativex (läkemedel med cannabis) mot MS på väg till EU

Brittiska GW Pharmaceuticals plc har läkemedlet Sativex med aktiva ämnen från cannabis. Sativex är redan godkänt i Kanada för behandling av neuropati vid MS sedan april 2006. GW Pharmaceuticals plc har nu kommit ett steg närmare godkännande i EU.

Cannabis är narkotikaklassad men tros kunna ha ett värde vid bl.a. vissa smärttillstånd och cancer. GW Pharmaceuticals plc odlar cannabis under kontrollerade former och har genomfört studier på olika sammansättning av de aktiva ämnen.

Sativex är munspray med cannabis

Från forskningen har läkemedlet Sativex utvecklats. Sativex är en munspray där de aktiva ämnen tas upp via munslemhinnan. Företaget uppger att de flesta patienter kan titrera fram en dos som ger effekt mot sjukdomen men inte gör patienten "hög".

I Kanada är Sativex godkänt för behandling av neuropati vid MS. Nauropati är ofta mycket smärtsämt och annan behandling har inte effekt på alla patienter.

Sativex på väg mot EU

GW Pharmaceuticals plc har nu dragit tillbaka sin ansökan för godkännande av Sativex i EU. Företaget uppger att diskussioner med myndigheterna har resultatet i en tydlig väg för hur Sativex ska godkännas för behandling av MS.

Dr Stephen Wright vid GW Pharmaceuticals plc berättar om arbetet mot ett godkännande av Sativex:

- Vi är uppmuntrade av att myndigheterna ser Sativex som användbart och effektivt och att de accepterar våra kvalitets- och säkerhetsdata som tillräckliga för godkänande.

- Myndigheterna har givit oss en tydlig väg för godkännande av Sativex för behandling av MS. Vi har fått detalierade och konstruktiva guider för hur en sista öppen fråga ska kompletteras.

Sativex mot neuropati vid MS

Företaget uppger att myndigheterna har bekräftat att data över kvalitet och säkerhet är tillräckliga. Myndigheterna anser även att de studier som skett ger statistiskt signifikanta bevis för att Sativex är effektivt för en hög andel av de patienter som lider av neuropati och där annan behandling saknat effektivt.

Innan läkemedlet kan bli godkänt fodras emellertid en ny studie. Den nya studien ska mer exakt titta på ev. placeboeffekt och skiljer sig något i design från vad som är vanligt.


I bilden syns Sativex.

Patienter använder en munspray för att få i sig läkemedlet.

De aktiva ämnena tas upp av munslemhinnan.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0