Myter och fakta om dreadlocks

Myt #1:
Man tvättar inte håret, för håret måste vara smutsigt för att bilda dreadlocks.

Fakta:
Om man inte tvättar håret så kommer man att lukta väldigt illa. Dreadlocks behöver tvättas regelbundet precis som vanligt hår. Dreadlocks bildas till och med snabbare i rent hår än i smutsigt och oljigt hår. Men eftersom nästan alla schampon och flytande tvålar lämnar rester efter sig, så bildade folk en uppfattning av att håret måste vara smutsigt för att kunna tova sig ordentligt, när det egentligen var resterna, (balsam, fuktbevarare, strukturgivande medel, doftbevarande ämnen osv.) som gjorde att håret inte tovade sig och bildade dreadlocks. Det är därför man endast ska använda shampon och tvålar som inte innehåller dessa ämnen när man har dreads.

Myt #2:
Enda sättet att skaffa dreadlocks är genom att sluta kamma sig.

Fakta:
Detta kallas försummelsemetoden, och under vissa förhållanden så bildas dreadlocks om man slutar kamma håret. Detta är dock inte den bästa metoden, därför att dreadlocks som bildas på detta sätt ofta bildar stora mattor av tovat hår, istället för de hårslingor vi numera förknippar med dreadlocks. Den här metoden tar också oftast flera år innan man kan märka att håret låser sig. Det finns betydligt snabbare sätt att skaffa dreadlocks, och som även ger ett bättre slutresultat.


Myt #3:
Bara människor med afrikanskt typ av hår kan få snygga dreadlocks.

Fakta:
Även om det är lättare för folk med afrikanskt, eller väldigt lockigt hår att få dreadlocks, så är det fullt möjligt att få väldigt snygga dreadlocks oavsett typ av hår.

Myt #4:
Snygga dreadlocks kräver väldigt mycket underhåll.
Fakta:
Dreadlocks kräver mycket i början. Första månaden innebär mycket jobb. Men när dreadsen börjar mogna och hårdna så blir de i stort sätt helt underhållfria. De ser alltid bra ut, och allt du behöver göra är att hålla dem rena.


Myt #5:
Gummisnoddar sliter sönder hårstrån och kan tunna ut dreadlocks.

Fakta:
Gummisnoddar som används på rätt sätt hjälper rötterna att hårdna, speciellt när dreadsen är nya. Om gummisnoddar sätts för hårt runt en dread, så kan de trycka ihop den så den får en tunn passage, men sätts den lagom hårt så kommer gummisnodden snabba på dreadlockprocessen och förhindra att hår sliter sig ur. Detta gäller speciellt nya dreads.


Myt #6:
Dreadlocks skadar hårbotten och kan leda till att du tappar håret.

Fakta:
Om dreadlocks skapas och sköts på rätt sätt och med rätt produkter så är faktiskt dreadlocks en väldigt hälsosam frisyr. Dreadlocks som skapas utan kemiska processer är alltid hälsosammare än frisyrer där man använder kemikalier för att permanenta eller rakpermanenta. Dreadshampot som inte lämnar några rester efter sig gynnar till och med hårtillväxt och gör så att håret växer snabbare genom att det tar bort restämnen från hårsäckarna, vilket i sin tur ger tjockare hår.


Myt #7:
Om man inte längre vill ha dreadlocks så måste man raka av sig allt hår.

Fakta:
Det är sant att dreadlocks måste klippas för att tas bort, men oftast behöver man inte raka av sig allt sitt hår. Oftast kan man spara ca 4cm när man klipper av sig sina dreadlocks. Håret blir alltså kort, men du behöver inte raka av dig allt.


Myt #8:
Majonäs, honung, tandkräm, lim, lera, tuggummi, jordnötssmör, strearin och hårgelé är produkter som fungerar bra när man ska göra dreadlocks.

Fakta:
Folk har stoppat det mesta i sitt hår för att skapa dreadlocks, men det finns faktiskt produkter som är till för att skapa dreads, och gör det snabbt, smidigt, rent och utan att skada din hårbotten.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0