Fredas munch
Ingredienser:
Bottnar sockerkaksdel:
Bottnar marängdel:
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- färsk frukt eller bär t.ex. skivad banan, jordgubbar, blåbär,hallon
Gör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm eller 25x30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.
Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter.
Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).
Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.